1) Which of the following are found primarily in the intestines of humans?
A) gram-negative aerobic rods and cocci
B) aerobic, helical bacteria
C) facultatively anaerobic gram-negative rods
D) gram-positive cocci
E) endospore-forming rods
Answer: C
Figure 11.1

2) What is group “c.” in the key shown in Figure 11.1?
A) bacteroidetes
B) chlamydiae
C) fusobacteria
D) planctomycetes
E) spirochaetes

Answer: E
3) Which of the following is NOT a characteristic inherent of the non-endospore-forming gram-positive rods?
A) are aerotolerant
B) carry out fermentative metabolism
C) display a branched filamentous morphology
D) nonpathogenic
E) lack cell walls
Answer: D
4) Which of the following is NOT a characteristic of Neisseria?
A) requires X and V factors
B) cocci
C) gram-negative
D) oxidase-positive
E) Some species are human pathogens.
Answer: A
5) Staphylococcus and Streptococcus can be easily differentiated in a laboratory by which one of the following?
A) cell shape
B) Gram stain reaction
C) growth in high salt concentrations
D) ability to cause disease
E) glucose fermentation
Answer: C
6) Which of the following genera is an anaerobic gram-negative rod?
A) Escherichia
B) Staphylococcus
C) Bacteroides
D) Treponema
E) Neisseria
Answer: C
7) Which of the following do you expect to be MOST resistant to high temperatures?
A) Bacillus subtilis
B) Eschericia coli
C) Neisseria gonorrhoeae
D) Staphylococcus aureus
E) Streptococcocus pyogenes
Answer: A
8) Which of the following is NOT an enteric?
A) Salmonella
B) Shigella
C) Escherichia
D) Enterobacter
E) Campylobacter
Answer: E
9) Which of the following is NOT a characteristic of spirochetes?
A) possess an axial filament
B) gram-negative
C) helical shape
D) easily observed with brightfield microscopy
E) found in the human oral cavity
Answer: D
10) You have isolated a bacterium that grows in a medium containing an organic substrate and nitrate in the absence of oxygen. The nitrate is reduced to nitrogen gas. You can be sure that this bacterium is
A) gram-positive.
B) using anaerobic respiration.
C) a chemoautotroph.
D) a photoautotroph.
E) a photoheterotroph.
Answer: B
11) Which of the following lacks a cell wall?
A) Borrelia
B) Mycoplasma
C) Mycobacterium
D) Clostridium
E) Nocardia
Answer: B
12) Which of the following bacteria is gram-negative?
A) Treponema
B) Corynebacterium
C) Bacillus
D) Staphylococcus
E) Mycobacterium
Answer: A
13) Which of the following form conidiospores?
A) endospore-forming gram-positive rods and cocci
B) actinomycetes and related organisms
C) rickettsias
D) anaerobic gram-negative cocci
E) spiral and curved bacteria
Answer: B
14) Which of the following pairs is mismatched?
A) dissimilatory sulfate-reducing bacteria & produce H2S
B) archaea & extremophiles
C) chemoautotrophic bacteria & fix atmospheric nitrogen
D) actinomycetes & reproduce by fragmentation
E) Cytophaga & a gliding, nonfruiting bacterium
Answer: C
15) Rickettsias differ from chlamydias in that rickettsias
A) are gram-negative.
B) are intracellular parasites.
C) require an arthropod for transmission.
D) form elementary bodies.
E) are enterics.
Answer: C
16) Requirements for X and V factors are used to identify
A) Staphylococcus.
B) Escherichia.
C) Neisseria.
D) Haemophilus.
E) Pseudomonas.
Answer: D
17) You have isolated a bacterium that grows in a medium containing only inorganic nutrients. Ammonia is oxidized to a nitrate ion. This bacterium is
A) gram-negative.
B) using anaerobic respiration.
C) a chemoautotroph.
D) a photoautotroph
E) a photoheterotroph.
Answer: C
18) Which of the following bacteria is gram-positive?
A) Pseudomonas
B) Salmonella
C) Streptococcus
D) Bacteroides
E) Rickettsia
Answer: C
19) Escherichia coli belongs to the
A) proteobacteria.
B) gram-positive bacteria.
C) green sulfur bacteria.
D) spirochetes.
E) actinomycetes.
Answer: A
20) Which one of the following bacteria does NOT belong with the others?
A) Bacillus
B) Escherichia
C) Lactobacillus
D) Staphylococcus
E) Streptococcus
Answer: B
21) Which of the following statements about the causative agent of Rocky Mountain spotted fever is FALSE?
A) It is an intracellular parasite.
B) It is transmitted by ticks.
C) It is in the genus Rickettsia.
D) It is gram-negative.
E) It is found in soil and water.
Answer: E
22) A primary difference between cyanobacteria and purple and green phototrophic bacteria is
A) energy source.
B) cell wall type.
C) electron donor for CO2 reduction.
D) cell type.
E) color.
Answer: C
23) Which one of the following bacteria does NOT belong with the others?
A) Bordetella
B) Burkholderia
C) Campylobacter
D) Pseudomonas
E) Salmonella
Answer: E
24) Which of the following bacteria are responsible for more infections and more different kinds of infections?
A) Streptococcus
B) Staphylococcus
C) Salmonella
D) Pseudomonas
E) Neisseria
Answer: A
25) Both Beggiatoa and the purple sulfur bacteria use H2S. These bacteria differ in that Beggiatoa
A) uses H2S for an energy source.
B) uses H2S for a carbon source.
C) uses light energy.
D) belongs to the gammaproteobacteria.
E) is a heterotroph.
Answer: A
26) The nonsulfur photosynthetic bacteria use organic compounds as
A) carbon sources.
B) electron donors to reduce CO2.
C) energy sources.
D) electron acceptors.
E) oxygen sources.
Answer: B
27) Which of the following is the best reason to classify Streptococcus in the Lactobacillales?
A) Gram reaction
B) morphology
C) fermentation of lactose
D) rRNA sequences
E) found in dairy products
Answer: D
28) Streptomyces differs from Actinomyces because Streptomyces
A) makes antibiotics.
B) produces conidia.
C) forms filaments.
D) is a strict aerobe.
E) is a bacterium.
Answer: D
29) All of the following bacteria are gram-positive. Which does NOT belong with the others?
A) Actinomyces
B) Bacillus
C) Corynebacterium
D) Listeria
E) Mycobacterium
Answer: D
30) Salmonella, Shigella, Yersinia, and Serratia are all
A) pathogens.
B) gram-negative facultatively anaerobic rods.
C) gram-positive aerobic cocci.
D) fermentative.
E) endospore-forming bacteria.
Answer: B
31) You have isolated a gram-positive rod. What should you do next?
A) Gram stain
B) lactose fermentation
C) endospore stain
D) flagella stain
E) enterotube
Answer: C
32) Borrelia is classified as a spirochete because it
A) is aerobic.
B) possesses an axial filament.
C) is a rod.
D) is a pathogen.
E) is transmitted by ticks.
Answer: B
33) Thiobacillus oxidizes inorganic sulfur compounds and reduces CO2. This bacterium is a
A) chemoheterotroph.
B) chemoautotroph.
C) photoautotroph.
D) gammaproteobacteria.
E) photoheterotroph.
Answer: B
34) You have isolated a prokaryotic cell. The first step in identification is a(n)
A) Gram stain.
B) lactose fermentation test.
C) endospore stain.
D) flagella stain.
E) DNA fingerprint.
Answer: A
35) Actinomycetes differ from fungi in that actinomycetes
A) are chemoheterotrophs.
B) lack a membrane-bounded nucleus.
C) require light.
D) are decomposers.
E) cause disease.
Answer: B
36) You have isolated an aerobic gram-positive, endospore-forming bacterium that grows well on nutrient agar. To which of the following groups does it most likely belong?
A) phototrophic bacteria
B) gammaproteobacteria
C) deltaproteobacteria
D) bacillales
E) The answer cannot be determined based on the information provided.
Answer: D
37) Which of the following pairs is mismatched?
A) spirochete & axial filament
B) aerobic, helical bacteria & gram-negative
C) enterics & gram-negative
D) mycobacteria & acid-fast
E) Pseudomonas & gram-positive
Answer: E
38) Which one of the following does NOT belong with the others?
A) Coxiella
B) Ehrlichia
C) Rickettsia
D) Staphylococcus
E) Wolbachia
Answer: D
39) Caulobacter are different from most bacteria in that they
A) are gram-negative.
B) are gram-positive.
C) have stalks.
D) lack cell walls.
E) are motile.
Answer: C
40) All of the following bacteria are motile. Which does NOT have flagella?
A) Escherichia
B) helical bacteria
C) Pseudomonas
D) spirochetes
E) Salmonella
Answer: D
41) Which of the following bacteria does NOT belong with the others?
A) Halobacterium
B) Halococcus
C) Methanobacterium
D) Staphylococcus
E) Sulfolobus
Answer: D
42) Mycoplasmas differ from other bacteria in that they
A) grow inside host cells.
B) lack a cell wall.
C) are acid-fast.
D) are motile.
E) are gram-negative.
Answer: B
43) Which of the following pairs is NOT correctly matched?
A) elementary body & Escherichia
B) endospore & Bacillus
C) endospore & Clostridium
D) heterocyst & cyanobacteria
E) myxospore & gliding bacteria
Answer: A
44) Burkholderia was reclassified from the gammaproteobacteria to the betaproteobacteria because
A) it grows in disinfectants.
B) it is a gram-negative rod.
C) it causes infections in cystic fibrosis patients.
D) it causes melioidosis.
E) its rRNA sequence is similar to that of Neisseria.
Answer: E
45) The crab industry needs female crabs for growing more crabs. What bacterium might be used to ensure development of female crabs and shrimp?
A) Acinetobacter
B) Gemmata
C) Neisseria
D) Pelagibacter
E) Wolbachia
Answer: E
True/False Questions

1) Bacterial predators such as Bdellovibrio are members of the betaproteobacteria.

Answer: FALSE
2) Two distinguishing factors of the epsilonproteobacteria that they are motile and microaerophilic.
Answer: TRUE
3) Myxobacteria are classified as actinobacteria due to fungal-like lifestyle.
Answer: FALSE
4) The Gram stain is not suitable for identifying members of the Archaea.
Answer: FALSE
5) The deinococci can be categorized as extremophiles.
Answer: TRUE
6) All gram-negative bacteria are classified as proteobacteria.
Answer: FALSE
7) The majority of bacterial species on Earth have not been successfully cultivated.
Answer: TRUE
8) Photosynthetic organisms always produce oxygen gas as a metabolic byproduct.
Answer: FALSE
9) Currently, no members of Archaea have been linked to human disease.
Answer: TRUE
10) The human body is typically free of archaeal species.
Answer: FALSE
x

Hi!
I'm Niki!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out